PediOS - Pedicure Olga Swets
Likdoorns en eelt
Likdoorns en eelt ontstaan door een constante druk op de zelfde plaats bijvoorbeeld door klemmend of niet goed passend schoeisel.

Blaren
Door wrijving in de schoenen kunnen blaren ontstaan. Een blaar is eigenlijk een natuurlijke bescherming. Door de ophoping van het huidvocht wordt wrijving tussen de huidlaagjes voorkomen. Met doorprikken wordt deze bescherming teniet gedaan.

Voetschimmel
Voetschimmel of zwemmerseczeem is een schimmelinfectie aan de voet. Het hebben van zweetvoeten en het dragen van slecht ventilerende schoenen bevorderen de groei en het krijgen van deze infectie. Daarom komt zwemmers- eczeem vaak op de voeten voor omdat deze bijna de hele dag in de schoenen zijn opgesloten. Het dragen van goed ventilerende schoenen ( leer ) en sokken
( katoen of wol ) helpt mee, maar het is ook verstandig zoveel mogelijk op blote voeten te lopen.

Kalknagels
Meestal wordt een schimmelnagel ook kalknagel genoemd, een echte kalknagel is echter een sterk verdikte nagel met een witte of geelachtige verkleuring. In de lengte van de nagel kunnen strepen en ribbels voorkomen. De oorzaak is meestal ouderdom, soms kunnen medicijnen of eczeem een rol spelen. De schimmelnagel is een schimmelinfectie in nagels en heeft een doffe, brokkelige nagelplaat die geelbruin kan verkleuren. Vaak is een schimmelnagel bij teennagels het gevolg van een voetschimmel. Door de nagel met een speciale olie tegen kalknagels of schimmelinfecties te behandelen, kan deze gewoon genezen.

Voetwratten
Een onschuldige aandoening is het hebben van voetwratten. Ze kunnen echter wel pijnlijk en ontsierend zijn. Een voetwrat zit meestal op de voetzool. Er zijn twee typen voetwratten: de mozaÔekwrat (die zich oppervlakkig uitbreidt) en de doornwrat (pijnlijk en in de diepte gegroeid). Omdat er vaak een sterke verhoorning bij gepaard gaat, lijkt het soms een beetje op een likdoorn. Je kunt ze eenvoudig uit elkaar houden door er op te drukken: de wrat geeft pijn bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn bij druk van boven. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. De behandeling ervan is net zo eenvoudig als bij gewone wratten die bijvoorbeeld op de vingers voorkomen.

Zweetvoeten
Net als handen kunnen voeten zweten. Maar omdat de voeten vaak verstopt zitten in schoenen kan zweet zich omzetten in transpiratiegeur. Deze geur ontstaat onder invloed van bacteriŽn en niet-ademende schoenen. Het is heel eenvoudig om voeten schoon en fris te houden. Trek bijvoorbeeld iedere dag schone, liefst katoenen, sokken aan. Synthetische materialen doen voeten vaak erger zweten en kunnen bacteriŽn langer vasthouden. Was twee maal per dag de voeten met lauwwarm water en droog ze goed af.

Op de tabbladen hierboven vind u meer informatie over enkele aandoeningen